Padlás

Hogyan bátoríthatod a gyerekeket?

A gyerekek sok olyan apró, vagy nagy dolgon mennek keresztül, amelyek nyomasztónak tűnhet a számukra. Hogyan segíthetsz nekik eligazodni mindebben?

Engedd meg, hogy kérdéseket tegyen fel, és válaszolj neki őszintén, a tényekkel kapcsolatban, hogy mi történik. Fontos, hogy foglalkozzunk a miértekkel – például azzal, hogy miért kell beoltatni, vagy miért kell kihagynia egy születésnapi bulit, ha beteg. Ha nem vagy biztos a válaszban, mondd el neki, majd konzultálj valakivel, aki tud segíteni.

Azzal, hogy lehetővé teszed számára, hogy kérdéseket tegyen fel, segítesz neki, hogy nyugodtabban érezze magát.

Ne feledd, a gyerekek olyanok, mint a szivacsok; nagyon sok mindent magukba szívnak abból, ami a környezetükben történik, még akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy nem figyelnek.

Lesznek azonban olyan helyzetek, amikor a gyermeked nem kérdez vagy panaszkodik, de még mindig küszködik, és szüksége van a segítségedre.

Bátorító dolgok, amiket mondhatsz a gyerekeknek:

„Az érzéseid rendben vannak”

Ismerd el, hogy mi az, ami miatt a gyermeked rosszul érzi magát, és érvényesítsd az érzéseit.

Valójában ássunk bele egy kicsit a negatívumba, és próbáljunk meg tartózkodni attól, hogy azt mondjuk, hogy „ezt nem jól érzed” mivel nem akarjuk, hogy a gyermekünk úgy érezze, hogy kitöröljük a gondolatait és érzéseit.

A kutatók megállapították, hogy az érvényesítés kritikus fontosságú, mert segíthet a szorongás szabályozásában, elősegítheti a tanulást, erősítheti az önazonosságot, és az együttérzést.

Az érvénytelenítés ezzel szemben azt mondja valakinek, hogy az élményeivel kapcsolatos leírása vagy érzései „helytelenek”. Ez érthető módon fokozhatja a negatív érzelmeket és károsíthatja a kapcsolatokat.

Tehát, ha az óvodás gyermeked azt mondja, hogy szomorú, amiért lemaradt a születésnapi buliról, mutasd meg neki, hogy megérted.

Mondj valami olyasmit, mint például: „Én is szomorú vagyok emiatt”.

Ezután ajánlj fel egy alternatívát, amivel átkeretezed a beszélgetést. Mondj valami olyasmit, hogy: „Mi lenne, ha megterveznénk, milyen ajándékot készíthetnénk a barátod születésnapjára, és azt majd akkor adnád át, amikor már jobban érzed magad?”.

„Van más lehetőség is”

Mutass rá az alternatívákra. Bármilyen rossznak is tűnik valami, mindig van egy jó aspektus vagy másik lehetőség, amit meg lehet találni.

Fontos, hogy a kicsiknek szinte minden nap legyen valami újdonság, aminek örülhetnek.

A gyerekek általában a kiszámítható rutinokra támaszkodnak, amelyek olyan dolgokat adnak nekik, amelyekre számíthatnak és amelyeknek örülhetnek, amitől biztonságban érzik magukat. Így, amikor csalódással szembesülnek, a várakozásra okot adó dolog beiktatása segíthet nekik továbblépni.

Legyen ez akkor is, ha az „alternatíva” csak egy családi séta vacsora után, egy moziest vagy egy társasjáték. Ez jobban feldobja majd a napjukat, mint gondolnád.

„Próbáld újra”

Amikor a gyermeked küszködik egy feladattal, hasznos, ha valami olyasmit mondasz, hogy „Úgy érzed, hogy még nem vagy jó ebben, mert nem gyakoroltad, de minél többet gyakorolsz, annál jobb és jobb leszel.” Fontos, hogy hangsúlyozd a „még” szót, és egy példával folytasd, amiben olyasmit mondasz, amit gyakorlással már leküzdött.

Ezután ügyelj arra, hogy felismerd és rámutass arra, amikor a gyermeked dolgozik valamin, függetlenül az eredményétől.

Ismerd el a kitartását, és örülj együtt vele, amikor végre sikerrel jár. Hagyd, hogy a gyermekednek hasznára váljon, ha végignyomja a kihívást, és állj ellen a késztetésnek, hogy átvedd a feladatot. Kutatók azt találták, hogy a gyerekek általában kevésbé kitartók, ha a szülők átvesznek helyettük egy nehéz feladatot.

Az apró eredményekért is jutalmazhatod a gyermeked. Néhány gyereknek szüksége van egy kis extra lökésre. Adjunk jutalmat a gyerekeknek a nem preferált, feladattól függő tevékenységekért, amelyek nagyon hatékonyak lehetnek a gyerekek motiválásában. A kulcs az, hogy apró, azonnali jutalmakat adjunk, és ezeket fokozatosan vegyük ki, ahogy a gyerekek egyre több készséget és önállóságot fejlesztenek ki magukban.

„Te is lehetsz bátor”

Ha azt szeretnéd, hogy a gyermeked bátor legyen, bátorságot kell mutatnod neki. Engedd meg a gyermekednek, hogy tanúja legyen, amint kilépsz a komfortzónádból.

Például a biciklizés megtanulása pótkerék nélkül, a görkorcsolyázás stb. tökéletes alkalmak arra, hogy a gyerekek bátorságot gyakoroljanak.

Ha minden nap ebéd után kimegyünk a szabadba, és néhány percet a biciklizéssel töltünk, megmutathatjuk a gyermekünknek, hogy nincs mitől félnie.

Ha a gyermeked úgy gondolja, hogy a tánc butaság, és nem megy neki, rendezzetek egy közös táncos bulit, és adj bele mindent magadból (imádni fogja, hogy kinevethet téged, és kevésbé fog aggódni saját maga miatt!).

„Találd meg a nyugalmad”

A gyerekek frusztráltak lesznek, ha valamit egyedül akarnak megcsinálni, megfelelni az elvárásoknak, és megtagadják tőlük azt, amit szeretnének. A gyerekeknek meg kell tanulniuk kezelni a frusztrációt, és produktív módon feldolgozni azt. Mutass tehát példát!

Szánj időt arra, hogy kapcsolatot teremts a gyerekkel, hallgasd meg a frusztrációit és aggodalmait, és próbáld megérteni, miért érzi magát úgy, ahogyan érzi.

Mondj olyan dolgokat, mint például: „Látom, hogy ideges vagy” vagy „Nagyon bosszúsnak tűnsz”.

A kedélyállapotuk elismerése segít eljutni a lényegéhez, hogy mi bosszantja őket. Ráadásul az érzelmek megnevezése segít a gyerekeknek szavakba önteni az általuk tapasztalt fizikai érzéseket.

Ötletelj azon, hogyan nyugtathatod meg a gyermeked, ha frusztráltnak érzi magát az iskolai feladatok miatt, vagy ha egy esős napon bent kell maradnia.

Néhány ötlet:

Ültesd le a kedvenc székére vagy a kanapéra, vagy egy olyan helyre, ahol jól érzi magát.

Ahol sok időt tölt.

Hallgassátok meg a kedvenc dalát.

Vegyen 10 mély lélegzetet csukott szemmel.

Ezek a meditatív gyakorlatok mind kiváló módjai annak, hogy felfrissüljenek. Ha szokássá tesszük, hogy elvonul egy csendes helyre, és valamilyen nyugtató stratégiát alkalmazz, az nagyszerű eszköz a gyerek számára, amit megtanulhat.

A legfontosabb útravaló:

Amikor a gyerekek küszködnek, csábító lehet, hogy gyorsan megszüntessük, hogy megpróbáljuk megoldani a problémáikat, és a frusztrációt.

Ezek a küzdelmek azonban tanulási lehetőségek is a számukra.

Azzal, hogy olyan tanácsokat adsz a gyereknek, amelyek megerősítik és támogatják őt, a rugalmasság és a kitartás olyan ajándékát adod nekik, amely egy életre szól.