Hogyan tud segíteni egy pszichológus?

A pszichológushoz érkező kliensnek segítséget nyújt abban, hogy képessé váljon felismerni a problémáinak az okát, önmaga és a környezete megismerésén keresztül. Olyan készségekkel ruházza fel a klienst, melyeket a jövőben is fel tud használni, ha nehézségekbe ütközik. 

Pszichológushoz több okból is érdemes fordulni. Lehet az, egy konkrét probléma megoldása során történt elakadás. Önmagunk alaposabb megismerésének igénye, vagy akár az emberi kapcsolataink megerősítése. Érdemes szakembert felkeresni akkor is, ha úgy érzi, szüksége van pozitív változásra, mégsem tudja, hogyan kezdje, merre induljon el.

Érdekes, hogy sokszor pont egy számunkra ismeretlen embernek a legkönnyebb megnyílni, mivel a pszichológus nem ítélkezik, nincsenek előfeltevései, biztonságos és elfogadó légkört teremt. Ez segíti azt a folyamatot, hogy a segítséget kérő kliens pontosabban, őszintébben tudja elmondani érzéseit, gondolatait, akár még az olyanokat is, melyek saját maga számára is meglepetést okoznak.

A konzultációkon Ön egy kényelmes székben elhelyezkedve beszélget a pszichológussal, aki figyelmesen meghallgatja Önt. Mindig Ön dönti el azt, hogy miről szeretne beszélni, a pszichológus pedig kérdésekkel terelgeti a beszélgetést. Az első pár alkalom az ismerkedésről szól. Ilyenkor fontos tisztázni a problémát, az érkezésének okát, amit később részletesen is körbejárnak. Érdemes előre átgondolni, mivel kapcsolatban kér segítséget, mit vár az ülésektől, ha ezt azonban egyedül nehezebb megfogalmazni, együtt is eljuthatnak a probléma pontosabb körvonalazódásához. Az ismerkedést követő alkalmakkor a mélyebb feltárás és a pozitív változások beindítása kap nagyobb szerepet.

Fontos tudni, hogy a pszichológust teljes körű titoktartás kötelezi, az ülésen elhangzottakat senkinek nem adja tovább.   

Az első alkalmak valamelyikén megegyezünk az ülések rendszerességéről és menetéről, valamint arról, hogy várhatóan hány alkalommal fogunk találkozni. Fontos megjegyezni, hogy nem várhatjuk azt, hogy egy évek alatt kialakuló probléma néhány hét alatt megoldódik, bár rövidtávon is elérhető pozitív változás, ennek stabilitása még igen ingatag. Nehéz pontosan megtervezni a folyamat időtartamát, mivel nagyban függ a probléma jellegétől, egyéb változóktól. A hatékonyság legfontosabb hozzávalója a segítséget kérő kliens motiváltsága.